Σε λίγο καιρό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΣ, «Αρλεκίνος»

Arlekinos_smΕτοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει μέσα στον μήνα το έκτο ποιητικό βιβλίο (το δεύτερο στην Περισπωμένη) του Γιώργου Λίλλη, ο Αρλεκίνος — ποίημα ερωτικό που δονείται από έναν οξυμένο λυρισμό.

Να κοιτάζω —εγωιστικά— τις σταγόνες της βροχής
να δημιουργούν μονοπάτια διάφανα
στο κατακόρυφο τζάμι με το προφίλ μου ατόφιο
να φωτογραφίζεται από άγνωστους ιερόσυλους.
Έτσι σε διαβαίνω καιρέ. Με λασπωμένα άρβυλα.
Έτσι σε διανύω εαυτέ. Με υπερθετική μοναξιά.
Δοσμένος σ’ ένα έργο που δεν τελειώνει ποτέ.

Ετοιμάζεται : RAINER MARIA RILKE, «Κείμενα για τη μουσική»

450795.501Επιλογή-μετάφραση-παρουσίαση: Μάνος Περράκης

Με τον Ρίλκε ξεκίνησε η Περισπωμένη, μαζί του ταυτίστηκε και τον Ρίλκε θα συνεχίσει να υπηρετεί. Γιατί κάθε έκφραση της ανεξάντλητης πνευματικότητας αυτού του μυθικού ποιητή συνιστά μαθητεία στο Υψηλό. Ό,τι δηλαδή έχουμε απολύτως ανάγκη. Σειρά έχουν τα κείμενά του για την μουσική.

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα εκείνη της μουσικής που κάνει έναν ποιητή να συνθέσει μια ολόκληρη ποιητική από την τέχνη των ήχων; Η παρούσα ανθολογία κειμένων του Ρίλκε για τη μουσική αποπειράται να σκιαγραφήσει μια ενδεχόμενη απάντηση. Πρόκειται για κείμενα σημαντικά και για τη φιλοσοφία της μουσικής, καθώς ο Ρίλκε αναδεικνύεται ύστερος εκπρόσωπος μιας γενιάς ρομαντικών ποιητών και στοχαστών από τον Χέγκελ μέχρι τον Νίτσε, με το έργο του οποίου συνδιαλέγεται άμεσα.

Ετοιμάζεται : PAUL VALÉRY, «Το θαλασσινό κοιμητήρι»

Valery_Cimetiere Marin_ExΕισαγωγή-μετάφραση: Γιώργος Βαρθαλίτης
Επίμετρο: Henri Brémond
Με σχέδια του Jean Marchand από συλλεκτική έκδοση του 1927 (La Centaine, Παρίσι)

Η περίφημη «μελέτη θανάτου» του Πωλ Βαλερύ και ένα από τα εμβληματικότερα ποιήματα του 20ου αιώνα σε νέα μετάφραση. Κορυφαίο δείγμα «καθαρής ποίησης» από την ώριμη περίοδο του ποιητή, το «Θαλασσινό κοιμητήρι» ξεκινά σαν ζοφερός ρεμβασμός αλλά καταλήγει σε μια λαμπρή κατάφαση της ζωής. Το επίμετρο της έκδοσης υπογράφει ο μεγάλος Γάλλος φιλόλογος και μοντερνιστής θεολόγος Henri Brémond

Προσεχώς : ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ, «Γράμμα στον Οδυσσέα Ελύτη»

10801578_339001406224711_4685314829602039956_nΤον Δεκέμβριο αναμένεται το νέο ποιητικό βιβλίο του Κώστα Κουτσουρέλη.

Τι διαρκεί περισσότερο – το κάλλος ή η ασχήμια; Τι μας σημαδεύει πιο ανεξίτηλα – η έκσταση εμπρός στον κόσμο αυτόν ή η αηδία; Ένα μακρύ ποίημα υπό μορφή επιστολής απευθυνόμενης στον μέγιστο πρόγονο, ένας δραματικός μονόλογος για το Αρνητικό και το Απεχθές τριγύρω και μέσα μας.