Αντώνης Ζέρβας, Μονοί λόγοι

Σελίδες: 384 
Σχήμα: 17 x 24 εκ.
Bιβλιοδεσία: μαλακή 
Α' έκδοση: Δεκέμβριος 2017
ISBN: 978-618-5212-29-2 
Τιμή: 22,50 € 

Online παραγγελία

«Μονοί λόγοι, διότι ένα και μόνο ερώτημα συνέχει τα όσα έγραψα και γράφω. Τί σημαίνει σήμερα να είσαι έλληνας και να εκφράζεσαι στα ελληνικά. Το ερώτημα συνδέεται κατ’ ανάγκην με την ιδέα της προσωπικής εμπειρίας των πραγμάτων, δηλαδή της προσωπικής ματιάς στους χώρους της έκφρασης, της σκέψης και της πολιτικής γενικότερα.
Κατά πόσο όμως είναι δυνατή η εμπειρία από πρώτο χέρι μέσα σε μια τεχνική κοινωνία, δικτυωμένη στο έπακρο και διαμεσολαβημένη ώς τα μπούνια, όπου τίποτε κατά βάθος δεν έχει νόημα, εκτός από την ίδια τη δικτύωση; Διότι, παρά την εξωτερική ποικιλομορφία της, ουσία της δικτύωσης είναι η ομοιομορφία και η ομογενοποίηση, συνεπώς η εξουδετέρωση των ερωτημάτων.
Με τη μορφή δοκιμίων, άρθρων και συνομιλιών, οι σελίδες αυτές είναι το πνευματικό ημερολόγιο ενός Ελληνα που αναλογίζεται τον τόπο και την εποχή του μες από το γραφειοκρατικό και οργανωτικό κέντρο της Ευρώπης. Εκπονήθηκαν ως επί το πλείστον στις Βρυξέλλες, κατά την περίοδο 2005–2015, και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Πλανόδιον, σε εφημερίδες και άλλα έντυπα των Αθηνών».

Κριτικές
Ανθούλα Δανιήλ, Κάτω από την κρούστα της ευρωπαϊκότητας
Χριστίνα Λιναρδάκη, Πνευματικό ημερολόγιο με άξονα την Ελλάδα
Ανθούλα Δανιήλ, Για τους Μονούς λόγους του Αντώνη Ζέρβα

Σταμάτης Μαυροειδής, Τι έχει απομείνει από την Ευρώπη του πνεύματος;

Το βίντεο της παρουσίασης του βιβλίου (27/12/21017, βιβλιοπωλείο Ιανός)