Κώστας Κουτσουρέλης

KoutsourelisO ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και μεταφραστική. Έζησε στη Γερμανία. Δημοσίευσε τρία βιβλία με ποιήματα και πολύ περισσότερα με μεταφράσεις, κυρίως λογοτεχνικές και φιλοσοφικές. Έγραψε το λιμπρέττο της όπερας δωματίου Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη (Περισπωμένη 2013), που ανέβηκε τον Μάρτιο του 2013 στο Μουσείο Μπενάκη σε μουσική σύνθεση Φίλιππου Τσαλαχούρη. Τελευταίο του βιβλίο, το δοκίμιο Κ. Π. Καβάφης (Μελάνι 2013). Επιμελήθηκε εκδόσεις βιβλίων, αφιερώματα περιοδικών, διαδικτυακούς τόπους και ανθολογίες. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και λογοτεχνικά έντυπα. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες. Τα κριτικά του κείμενα περιστρέφονται γύρω από την εγχώρια και ξένη λογοτεχνία και σκέψη. Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ποιητικό Εργαστήριο του Ιδρύματος Σινόπουλου και λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, το κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Γκαίτε. Για το ποιητικό βιβλίο του Αέρας αύγουστος (Περισπωμένη 2012) η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα (2013). Για την εργασία του στους Ύμνους στη Νύχτα του Νοβάλις (Περισπωμένη 2011) τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Μεταφρασμένης Ποίησης «Άρης Αλεξάνδρου» και το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Γερμανόφωνης Λογοτεχνίας ΕΙΛΜ.

 

Ο προσωπικός του ιστότοπος: www.koutsourelis.gr

Για πλήρη εργογραφία, βλ. http://koutsourelis.gr/index1.php?subaction=showfull&id=1206821418&archive=&start_from=&ucat=9&

 

Ετοιμάζεται από την Περισπωμένη:

Gottfried Benn, Ποιήματα (εισαγωγή-μετάφραση-επίμετρο)

Το ποιητικό έργο του κορυφαίου Γερμανού εξπρεσσιονιστή του 20ού αιώνα για πρώτη φορά σε αυτοτελή έκδοση στα ελληνικά. Την έκδοση συμπληρώνουν δύο δοκίμια του ποιητή για τον εξπρεσσιονισμό και την ποίηση.